Hva er landinformasjon? Landinformasjon (Country of Origin Information) er informasjon om forhold i flyktningers og migranters opprinnelsesland.
Landinformasjon kan være uttalelser fra enkeltkilder eller opplysninger fra skriftlig materiale, statistikk eller liknende. En viktig oppgave for Landinfo er å forstå og analysere informasjonen, samt vurdere dens kilder. Analysearbeidet er grunnlaget for landkunnskapen vi formidler til våre brukere. Vi videreformidler altså ikke bare ufiltrerte informasjonsbiter, men gir en mer helhetlig, kontekstualisert beskrivelse av en relevant problematikk – altså landkunnskap.
Viktige temaer for landkunnskapen er for eksempel den menneskerettslige, sikkerhetsmessige eller humanitære situasjonen i et land. Likeledes er informasjon om et lands juridiske, politiske og sosiokulturelle rammeverk sentralt i den landkunnskapen vi produserer. Uavhengig av tema, hensikten med landkunnskapen er at den skal benyttes av utlendingsmyndighetene når de fatter beslutninger om beskyttelsesbehov og oppholdsstatus.
Informasjonen er innhentet, analysert og formidlet etter faglige standarder som i hovedsak er felles for landkunnskapsenheter i Europa. I metodedokumentene nedenfor framgår de europeiske definisjonene av landinformasjon, og hvilke krav som stilles til slik informasjon.
Landinfo jobber kontinuerlig med kilde- og informasjonsanalyse, og med ulike metoder for informasjonsinnhenting (inkludert metode for informasjonsinnhentingsreiser) og formidling av landkunnskap.
Felles europeiske metodeverktøy
Det foreligger flere retningsgivende metodedokumenter for landkunnskapsarbeid i Europa. Disse har blitt utviklet i de senere årene av organisasjoner som EUAA, av uavhengige landkunnskapsenheter, eller i samarbeid mellom disse.
Retningslinjene fra EU, European Union Agency for Asylum (EUAA) og Austrian Centre for Country of Origin & Asylum Research and Documentation (ACCORD) er toneangivende for metoden som benyttes i Landinfos landkunnskapsarbeid. I tillegg har vi internt egne rutiner og arbeidsmetoder som er særskilt tilpasset vår drift.
Noen av de vesentlige metodedokumentene som benyttes i Landinfos arbeid, er:
Common EU Guidelines for processing Country of Origin Information (2008)
EU Common Guidelines on (Joint) Fact Finding Missions (2010)
EUAA Country of Origin Information (COI) Report Methodology (2023)
EUAA Country of Origin Information (COI) Reports – Writing and Referencing Guide (2023)
Informasjonsinnhenting
Landinfo innhenter informasjon på ulike måter: gjennom skriftlige og muntlige kilder (fra fact-findingreiser), skriftlige henvendelser til kilder i det aktuelle landet og gjennom faglige nettverk. I tillegg gjør vi vurderinger basert på egne observasjoner.
Kilder
Hvert år gjennomfører Landinfo et betydelig antall reiser til ulike land og regioner for å innhente relevant og oppdatert informasjon. Reisene går til alle deler av verden, også områder der sikkerhetsmessige forhold gjør det svært krevende å innhente informasjon. Hovedformålet med disse oppdragene er å samle inn spesifikk informasjon som ellers ikke er lett å få tilgang til uten å besøke et land eller en kilde, eller som av andre grunner er utilgjengelig. På slike reiser får vi anledning til å verifisere eventuelt motstridende informasjon fra viktige kilder.
Faglig og språklig kvalitetssikring
Landinfo har etablert rutiner for faglig og språklig kvalitetssikring. Den faglige kvalitetssikringen fokuserer på innhold, og utføres hovedsakelig innenfor den aktuelle områdedesken. Tidvis foretas også tverrfaglig kvalitetssikring. I den faglige kvalitetssikringen tas det blant annet stilling til:
- Kildeutvalg
- Vurdering av informasjonen som kildene gir – mangler presentasjonen viktige elementer eller informasjon?
- Er rapporten balansert og konsistent?
- Er rapporten relevant og oppdatert? Er det noen nye opplysninger som vil være av betydning for problemet og må tas opp?
- Har rapporten en god og konsistent struktur?